Μην αγνοείτε αυτό το σημείο του κινητήρα - Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά

Μην αγνοείτε αυτό το σημείο του κινητήρα - Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά

Ένας ειδικός αυτοκινήτων ενημερώνει τους οδηγούς να ελέγχουν και να αντικαθιστούν ένα εξάρτημα που συχνά παραβλέπουν, αλλά είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του αυτοκινήτου.

Ο Daniel Trock, συντάκτης για το site αυτοκινήτων SlashGear, αναφέρει ότι υπάρχει ένα εξάρτημα που συχνά παραμελείται στα αυτοκίνητα: το φίλτρο αέρα κινητήρα. Όπως εξήγησε ο Trock, το φίλτρο είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα του αέρα πριν εισέλθει στον θάλαμο καύσης του κινητήρα για να αναμιχθεί και να καεί με καύσιμο.

Είναι απαραίτητο για να μην εισέλθουν σκόνη, υπολείμματα, γύρη και ακόμη και έντομα στους θαλάμους.

Το σύστημα καυσίμου ενός αυτοκινήτου διαθέτει υπολογιστή που ελέγχει πόσο καύσιμο αναμειγνύεται με τον καθαρό αέρα για να λειτουργεί αποδοτικά και αποτελεσματικά. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει φίλτρο αέρα κινητήρα, και με την πάροδο του χρόνου, ο κινητήρας θα πρέπει να αντισταθμίσει την έλλειψη αέρα καθώς φράζει.

Εάν το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σας είναι φραγμένο και δεν επιτρέπει την είσοδο οξυγόνου από έξω από το αυτοκίνητο, τότε το αυτοκίνητό σας αρχίζει να τραβάει περισσότερη βενζίνη από το ρεζερβουάρ καυσίμου για να αναπληρώσει το έλλειμμα στο μείγμα αέρα-καυσίμου του κινητήρα“, έγραψε ο Trock.

Ακούγεται άσχημο γιατί είναι – ένας κινητήρας που καίει πάρα πολύ καύσιμο θεωρείται ότι λειτουργεί με πλούσιο μείγμα, το οποίο έχει τα δικά του μειονεκτήματα.

Εκτός του ότι είναι γενικά κακό για τον κινητήρα, αυτό σημαίνει επίσης μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου από το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας, γεγονός που σημαίνει σημαντικά μειωμένη απόδοση καυσίμου“, έγραψε.

“Εάν το φίλτρο σας δεν λειτουργεί σωστά, τότε ένα γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμου δεν θα σας φτάσει τόσο μακριά όσο θα έκανε συνήθως.”

Μπορεί επίσης να είναι κακό για τον πλανήτη, καθώς τα ακατέργαστα καύσιμα εξωθούνται τότε από την εξάτμιση και στο περιβάλλον. Μακροπρόθεσμα, οι οδηγοί μπορεί να αντιμετωπίσουν ζημιές χιλιάδων ευρώ καθώς ο κινητήρας προσπαθεί πιο σκληρά να αντισταθμίσει την έλλειψη αέρα.

Ένας κινητήρας με έλλειψη οξυγόνου θα προσπαθήσει πιο σκληρά να τραβήξει αέρα από το περιβάλλον, ο οποίος εισάγει περισσότερα υπολείμματα στο φίλτρο, αυξάνοντας μόνο την επιβάρυνση του κινητήρα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να σημαίνει ολική βλάβη του κινητήρα λόγω “πλημμύρας” από περίσσεια βενζίνης που δεν μπορεί να καεί.

Εάν το φίλτρο αέρα είναι βουλωμένο και η αναλογία αέρα προς καύσιμο στο μείγμα αέρα-καυσίμου διαταραχθεί, ο κινητήρας σας θα αρχίσει να πλημμυρίζει με μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου καθώς προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη οξυγόνου“, εξήγησε ο Trock.

“Όχι μόνο όλο αυτό το επιπλέον αέριο πλημμυρίζει τον κινητήρα και δυσκολεύει τα έμβολα να αντλήσουν, αλλά το μειωμένο οξυγόνο κάνει πιο δύσκολη την ανάφλεξη των μπουζί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν κινητήρα που ουσιαστικά ‘πνίγεται’ με καύσιμο, αδυνατώντας να ανεβάσει τα έμβολα και να δώσει ισχύ στο αυτοκίνητο.”

Αν δεν γίνει συντήρηση, ο κινητήρας μπορεί να καταστραφεί.

Εάν η ροή του αέρα σταματήσει εντελώς και το καύσιμο συνεχίσει να πλημμυρίζει, τελικά, τα έμβολα στον κινητήρα δεν θα μπορούν καν να κινηθούν, πόσο μάλλον να αντλήσουν“, έγραψε ο Trock.

Εκτός από τα πολλά έξοδα ρυμούλκησης στο συνεργείο, οι ζημιές που προκλήθηκαν θα μπορούσαν να κοστίσουν χιλιάδες ευρώ για την επισκευή, εάν ο μηχανικός δεν προτείνει καινούργιο κινητήρα.

Τα περισσότερα φίλτρα αέρα βρίσκονται κάτω από το καπό και είναι εύκολα προσβάσιμα σε ένα μεγάλο κουτί που είναι συνδεδεμένο με την εισαγωγή αέρα που οδηγεί στον μπλοκ κινητήρα. Το φίλτρο αέρα μπορεί να αφαιρεθεί από το κουτί αφού ξεκουμπώσετε μερικά κλιπ.

Ελέγξτε το εγχειρίδιο χρήσης σας για να δείτε την ακριβή θέση του φίλτρου αέρα. Εάν κρατήσετε το φίλτρο αέρα προς τον ήλιο και δεν μπορείτε να δείτε φως μέσα από αυτό, τότε ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσετε. Μπορείτε να το κάνετε άνετα και μόνοι σας στο σπίτι.

Τα περισσότερα συνεργεία αυτοκινήτων θα συμπεριλάβουν τον έλεγχο του φίλτρου αέρα ως μέρος της υπηρεσίας αλλαγής λαδιού, παρόλο που δεν βλάπτει ποτέ να ζητήσετε να το ελέγξουν.

Δείτε επίσης

Γιατί ο κλιματισμός του αυτοκινήτου βγάζει ζεστό αέρα;

Γιατί ο κλιματισμός του αυτοκινήτου βγάζει ζεστό αέρα;

Rolls-Royce: Ο νέος κινητήρας που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Rolls-Royce: Ο νέος κινητήρας που μπορεί να αλλάξει τα πάντα

Grand Prix Ουγγαρίας 2024: Νικητές και χαμένοι

Grand Prix Ουγγαρίας 2024: Νικητές και χαμένοι

Google Maps: Η νέα ρύθμιση στα κινητά – Τώρα ξέρει πότε παραβιάζετε το νόμο

Google Maps: Η νέα ρύθμιση στα κινητά – Τώρα ξέρει πότε παραβιάζετε το νόμο

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τους 4 τροχούς; Μόνο το 3% κάνει το 3/3

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τους 4 τροχούς; Μόνο το 3% κάνει το 3/3

Ευθυγράμμιση ελαστικών αυτοκινήτου: Τί είναι και πότε πρέπει να γίνεται

Ευθυγράμμιση ελαστικών αυτοκινήτου: Τί είναι και πότε πρέπει να γίνεται