10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος

10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος

Στον σημερινό κόσμο με τους γρήγορους ρυθμούς, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε χρόνο για να κάνετε επισκευές μόνοι σας εάν χαλάσει το αυτοκίνητό σας και ακόμη κι αν έχετε χρόνο, μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα, την γνώση, τα εργαλεία ή τη διάθεση για να το κάνετε. Ακόμη και ένα καινούργιο αυτοκίνητο, απαιτεί συντήρηση και ως αποτέλεσμα, πολλοί από εμάς θα βασίζονται σε έναν μηχανικό, για να διατηρούν τα αυτοκίνητά μας σε καλή λειτουργία.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε αρκετά ικανοί ή έμπειροι για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε κάποιος προσπαθεί να μας κοροιδέψει, ποντάροντας στην υποτιθέμενη άγνοιά μας, οπότε πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας;

Εάν έχετε κάποιες μηχανικές και τεχνικές γνώσεις, μπορείτε συνήθως να καταλάβετε πότε κάτι δεν πάει καλά, αλλά όταν τα πράγματα είναι πέρα από το επίπεδο εξειδίκευσής σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε όλη σας την πίστη σε κάποιον, που θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από εσάς.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα σημάδια ότι ο μηχανικός μας προσπαθεί να μας «φουσκώσει» τον λογαριασμό και θα επισημάνουμε επίσης, τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να κάνετε τον εαυτό σας εύκολο «στόχο».

10 σημάδια που δείχνουν πως πρέπει να αλλάξετε μηχανικό

  1. Η ατελείωτη επισκευή
  2. Η απόπειρα τρόμου
  3. Περίεργοι όροι
  4. Φτηνά ανταλλακτικά
  5. Περιττές επισκευές
  6. Άρνηση επίδειξης των παλαιών ανταλλακτικών του αυτοκινήτου
  7. Απομάκρυνση από το εγχειρίδιο
  8. Κακές εξηγήσεις
  9. Χωρίς θετικές κριτικές
  10. Υψηλές τιμές

 

1. Η ατελείωτη επισκευή

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Αν έχετε ακούσει ποτέ έναν μηχανικό να σας λέει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι έτοιμο εντός του αναμενόμενου χρονικού πλαισίου, μπορεί αυτό να σας βάλει σε υποψίες. Φυσικά, δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και μερικές φορές τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να φτάσουν, ή διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται στο γιατί ο κινητήρας σας δεν λειτουργεί ακόμα τέλεια, αλλά όταν ο μηχανικός σας επίσης αργεί να διευθετήσει απλά θέματα, προσπαθεί συνεχώς να διορθώσει το αυτοκίνητο για το ίδιο πρόβλημα, ή έχει πάντα ένα μεγάλο αφήγημα στο γιατί το αυτοκίνητό σας δεν είναι έτοιμο, τότε μπορεί να είναι καιρός να πάρετε το όχημά σας κάπου αλλού, ή τουλάχιστον να βρείτε κάποιον άλλο για να αξιολογήσει τα προβλήματα.

2. Η απόπειρα τρόμου

Αυτό είναι κάτι που σχεδόν όλοι το έχουν βιώσει κάποια στιγμή. Φέρνετε το αυτοκίνητό σας για κάτι που φαίνεται σαν μια απλή επισκευή, μόνο και μόνο για να σας πει ένας μηχανικός, ότι το θέμα μοιάζει με μεγάλη δουλειά, που θα πάρει πολύ χρόνο και θα κοστίσει πολλά χρήματα. Σίγουρα, αυτό μπορεί μερικές φορές να συμβαίνει, αλλά χρησιμοποιώντας την κοινή λογική σας και κάνοντας λίγη έρευνα για το ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κινητήρας σας, μπορεί να σας σώσει από το να σας κοροιδέψουν.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Εάν ένας μηχανικός σας πει ότι το αυτοκίνητό σας είναι «μπερδεμένο» με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να σας δώσει έναν εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης, ή ένα εκτιμώμενο κόστος, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να «ματώσετε».

3. Περίεργοι όροι

Εάν αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε ένα συνεργείο και σας πουν ότι το αυτοκίνητό σας πρέπει να μείνει εκεί για υπερβολικό χρόνο, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ένα σαφές σημάδι ότι ο μηχανικός σας είναι ένας από αυτούς τους αναξιόπιστους, είναι εάν δεν σας επιτρέπεται να επιθεωρήσετε το αυτοκίνητό σας, ενώ γίνονται οι επισκευές.

Επίσης, δυσάρεστο είναι όταν ένας μηχανικός, απαιτεί προκαταβολή για όλα τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούνται και την εργασία που εκτελείται πριν ξεκινήσει η εργασία.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Η αποφυγή επιχειρήσεων που αρνούνται να λάβουν οτιδήποτε άλλο εκτός από μετρητά ή ακόμη και να παρέχουν γραπτή προσφορά πριν από την έναρξη της εργασίας, μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από ολέθρια αποτελέσματα.

Επίσης οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να σας πιέσουν να αντικαταστήσετε ένα ολόκληρο σύστημα, όταν ένα μεμονωμένο εξάρτημα είναι ελαττωματικό ή προσπαθούν να σας μπερδέψουν χρησιμοποιώντας δύσκολους όρους, ή ορολογία που ίσως δεν γνωρίζετε, μπορεί να επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν το εισόδημά τους, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία για το αυτοκίνητό σας.

4. Φτηνά ανταλλακτικά

Συχνά, τα γενικά ανταλλακτικά aftermarket, μπορούν να σας εξοικονομήσουν πολλά χρήματα, αλλά δεν φέρουν πάντα τις ίδιες εγγυήσεις ούτε κατασκευάζονται με τα ίδια πρότυπα με τα ανταλλακτικά OEM. Έτσι, όταν ο μηχανικός σας επιμένει να χρησιμοποιεί φθηνά ανταλλακτικά, μπορεί να βρεθείτε ξανά στο συνεργείο πολύ σύντομα, για να επιδιορθώσετε την ίδια βλάβη.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Ένας καλός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό, μπορεί να είναι να προμηθεύσετε τα δικά σας ανταλλακτικά, αλλά αν κάποιος είναι αποφασισμένος να σας την φέρει, μπορεί να κρατήσει τα παρεχόμενα ανταλλακτικά σας και να τοποθετήσει άλλα φθηνότερα. Επομένως, είναι καλύτερο να εξακριβώσετε με δική σας επιθεώρηση τι έχει γίνει στο αυτοκίνητό σας και με τι.

5. Περιττές επισκευές

Ξέρετε την ιστορία, όπου παίρνετε το αυτοκίνητό σας για να τονώσετε το σύστημα κλιματισμού σας, μια απλή και φθηνή διαδικασία. Ωστόσο, αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας, η συμβουλή του μηχανικού είναι ότι έχετε μεγαλύτερα προβλήματα, όπως ότι ξαφνικά, το ψυγείο παρουσιάζει διαρροή, ο ανεμιστήρας δεν φυσάει σωστά και τυχαίνει να χρειάζεστε επίσης τέσσερα νέα ελαστικά.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Οι ανέντιμοι μηχανικοί, θα προσπαθήσουν συχνά να μετρήσουν το επίπεδο των γνώσεών σας σε ένα αυτοκίνητο και θα βρουν ιστορίες για το πώς δεν μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητό σας να φύγει, μέχρι να γίνουν ορισμένες περιττές επισκευές. Να θυμάστε πάντα ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε εσάς, όχι στον μηχανικό, και όπως συμβαίνει με έναν γιατρό, έχετε πλήρως το δικαίωμα μιας δεύτερης γνώμης, προτού αναθέσετε σε κάποιον να φροντίσει το όχημά σας για την πλήρη υγεία του.

6. Άρνηση επίδειξης των παλαιών ανταλλακτικών του αυτοκινήτου

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Όταν το αυτοκίνητό σας μπαίνει για επισκευή, ό,τι υπάρχει στο αυτοκίνητο εξακολουθεί να ανήκει σε εσάς. Το γεγονός ότι πληρώνετε για νέα ανταλλακτικά, δεν αλλάζει αυτό το γεγονός, επομένως είναι καλή πρακτική να ζητάτε τα παλιά σας ανταλλακτικά, μετά από μια επισκευή. Εάν το συνεργείο δεν μπορεί να τα παράσχει, τότε μπορεί να έχετε χρεωθεί για επισκευές, που δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί. Ακόμη και όταν εκτελείτε αλλαγή λιπαντικών ή άλλες μικρές εργασίες, καλό είναι να ζητάτε τα παλιά σας φίλτρα, μπουζί, κ.λπ.

7. Απομάκρυνση από το εγχειρίδιο

Αυτός είναι ένας άλλος τομέας, όπου η έρευνα για το όχημά σας και τα κοινά προβλήματά του, μπορεί να σας βοηθήσει. Εάν η διάγνωση του μηχανικού σας δεν ακούγεται σωστή, ή αυτό το άτομο επιμένει να χρησιμοποιεί μεθόδους επισκευής για τις οποίες δεν έχετε ξανακούσει, μπορεί να έχετε να κάνετε με κάποιον που προσπαθεί να σας μπερδέψει, ώστε να σταματήσετε να κάνετε ερωτήσεις.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Παρόλο που μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρο να διαβάσετε το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας, τουλάχιστον αν το ψάξετε, μπορεί να σας ειδοποιήσει για τα συνιστώμενα διαστήματα σέρβις. Έτσι, αν ο μηχανικός σας προσπαθήσει να σας κάνει να εγκρίνετε κάποια μορφή συντήρησης που δεν θα απαιτούσε κανονικά σύμφωνα με τα διανυόμενα χιλιόμετρα, τότε μπορεί να είστε έτοιμος να πληρώσετε για κάτι που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

8. Κακές εξηγήσεις

Όταν επισκέπτεστε έναν γιατρό για κάποιο είδος πάθησης, πιθανότατα θα υπάρχει κάποιο είδος πολύ συγκεκριμένου ιατρικού όρου, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Δεδομένου ότι δεν έχετε σπουδάσει ιατρική επιστήμη, δεν θα ξέρετε τι σημαίνει αυτό.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Όμως, οποιοσδήποτε έντιμος και αξιόπιστος γιατρός, θα εξακολουθεί να μπορεί να σας εξηγήσει πώς αυτό επηρεάζει το σώμα σας και τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί το πρόβλημα. Το αυτοκίνητό σου είναι ακριβώς το ίδιο. Εάν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα με το αυτοκίνητό σας που δεν καταλαβαίνετε, ο τοπικός μηχανικός σας, πρέπει να είναι σε θέση να σας εξηγήσει το ζήτημα με τρόπο που καταλαβαίνετε.

Εάν ο μηχανικός συνεχίζει να χρησιμοποιεί πλάγια ορολογία, ακόμα και αφού ζητήσατε την απλή εξήγηση ή προσπαθεί με άλλον τρόπο να σας εκφοβίσει με όρους που δεν καταλαβαίνετε πλήρως, τότε ο εν λόγω μηχανικός μπορεί κάλλιστα να προσπαθεί να σας αποπροσανατολίσει.

9. Χωρίς θετικές κριτικές

Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν κάθε εταιρεία έχει μια σελίδα αφιερωμένη στην προώθηση της επιχείρησής της. Επομένως, είναι πάντα καλό να ερευνάτε την επιχείρηση, για να προσδιορίσετε αν υπάρχουν άλλοι, των οποίων τις εμπειρίες μπορείτε να κρίνετε. Εάν βλέπετε πάρα πολλές αρνητικές κριτικές, λίγες έως καθόλου θετικές κριτικές, ή ακόμα και μια ημερομηνία ίδρυσης που φαίνεται πολύ πρόσφατη, αυτές μπορεί να είναι κόκκινες σημαίες, που υποδεικνύουν ότι το συνεργείο δεν έχει κάνει καλή δουλειά.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Το από στόμα σε στόμα είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο πολύτιμο, γι’ αυτό ρωτήστε σε ομάδες και σε φόρουμ, για να δείτε εάν άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την επιχείρηση στο παρελθόν και με ποια επιτυχία. Εάν οι περισσότεροι άνθρωποι σας λένε να μείνετε μακριά, ακούστε τους.

10. Υψηλές τιμές

Μερικοί μηχανικοί κάνουν εξαιρετική δουλειά, αλλά χρεώνουν πολύ περισσότερο από άλλους στη «πιάτσα». Φυσικά, συμφέρει να πάτε σε έναν ειδικό εάν αντιμετωπίζετε ένα εξειδικευμένο πρόβλημα, αλλά δεν ωφελεί να ξοδεύετε περισσότερα από όσα πρέπει, για μικρές εργασίες. Εάν κάποιος χρεώνει μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ περισσότερο από ό,τι περιμένατε, αυτό το άτομο, μπορεί να μην πιστεύει ότι οι υψηλές τιμές ισοδυναμούν με καλή αξία.

Στο συνεργείο: 10 ενδείξεις ότι ο μηχανικός σας είναι αναξιόπιστος!

Λάβετε πολλαπλές προσφορές και χρησιμοποιήστε την κοινή λογική και τη διακριτική σας ευχέρεια, για να διασφαλίσετε ότι δεν πληρώνετε υπερβολικά για την υπηρεσία που χρειάζεστε.


About the author


Δείτε επίσης

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Πώς να ελέγξετε την κίνηση στο Google Maps

Πώς να ελέγξετε την κίνηση στο Google Maps

Κουίζ: Είσαι “γκουρού” ή απλά θαυμαστής; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “γκουρού” ή απλά θαυμαστής; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3