7 μυρωδιές που δεν πρέπει να αγνοήσετε στο αυτοκίνητο - Το καμένο πλάστικο μπορεί να καταστρέψει τη μηχανή

7 μυρωδιές που δεν πρέπει να αγνοήσετε στο αυτοκίνητο - Το καμένο πλάστικο μπορεί να καταστρέψει τη μηχανή

Οι ειδικοί της MOTORS αποκάλυψαν επτά μυρωδιές που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε στο αυτοκίνητό σας.
Οσμές όπως καμένο πλαστικό ή καουτσούκ μπορεί να είναι ενδείξεις προβλημάτων που καταστρέφουν το αυτοκίνητο και η επισκευή τους κοστίζει χιλιάδες ευρώ.

Ειδικοί της GM Parts Direct αποκάλυψαν τις πραγματικές έννοιες πίσω από μερικές από τις πιο αναζητημένες μυρωδιές αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις της Google.

Η γνώση του τι υποδηλώνει κάθε μυρωδιά μπορεί να σας βοηθήσει να την διορθώσετε γρήγορα και να αποφύγετε επικίνδυνες βλάβες.
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην Sun Motors:

“Μήπως αυτή η μυρωδιά καμένου προέρχεται από φωτιά κοντά ή από τον κινητήρα σας;

“Και αυτή η γλυκεία, αποπνικτική μυρωδιά – μήπως προέρχεται από το ποτό στο ποτηροθήκη σας ή μήπως είναι σημάδι κάτι που δεν πάει καλά με το αυτοκίνητό σας;

“Τα αυτοκίνητά μας μπορούν να βγάλουν πολλές διαφορετικές μυρωδιές, και η κατανόηση του τι σημαίνουν μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να παραμείνετε ασφαλείς ή να αγνοείτε κάτι που μπορεί να είναι ακριβό να διορθωθεί ή δυνητικά πολύ επικίνδυνο.

“Ποτέ δεν πρέπει να τις αγνοείτε.”

Σάπια αυγά

Οι οδηγοί ίσως να είναι πιο εξοικειωμένοι με τη μυρωδιά σάπιων αυγών από την κουζίνα τους.
Θα είχαν δίκαια να ανησυχούν αν αυτή η μυρωδιά εμφανιζόταν στο αυτοκίνητό τους.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι αυτή η ανησυχία θα ήταν πολύ δικαιολογημένη, καθώς η μυρωδιά υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα με το σύστημα εξάτμισης.
Αν, για παράδειγμα, ο καταλυτικός μετατροπέας αρχίσει να χάνει την λειτουργικότητά του, το αυτοκίνητο θα απελευθερώσει περισσότερους μη φιλτραρισμένους ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του υδροθείου, το οποίο είναι υπεύθυνο για το άρωμα σάπιων αυγών.

Οι καταλυτικοί μετατροπείς είναι αρκετά ακριβοί, γι’ αυτό και συχνά γίνονται στόχος κλοπής, αλλά το κόστος τους δεν συγκρίνεται με την τιμή της πλήρους αντικατάστασης της εξάτμισης που μπορεί να χρειαστεί εάν το πρόβλημα μείνει χωρίς επίλυση.

Καμένο καουτσούκ

Η πιο πιθανή αιτία για τη μυρωδιά καμένου καουτσούκ είναι η υπερθέρμανση των φρένων, ειδικά αν έχετε βρεθεί πρόσφατα σε αρκετή κίνηση με συνεχείς στάσεις και εκκινήσεις.
Αυτό συχνά συνδυάζεται με φθαρμένα τακάκια φρένων, οπότε να είστε έτοιμοι να ακούσετε τρίξιμο ή τριψήμο κατά το φρενάρισμα ως άλλη ένδειξη.
Ευτυχώς, η επισκευή είναι αρκετά απλή και φθηνή, με ένα νέο σετ τακάκια φρένων και κάποιες μικρές προσαρμογές στον τρόπο οδήγησής σας να αρκούν συνήθως.

Αν η μυρωδιά επιμένει ή βγαίνει καπνός από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του αυτοκινήτου, ελέγξτε το αμέσως.

Καμένο λάδι

Όπως θα περίμενε κανείς, η μυρωδιά καμένου λαδιού προκαλείται συχνά από διαρροή λαδιού.
Οι σωληνώσεις λαδιού που διαπερνούν τον κινητήρα ασφαλίζονται με διάφορες φλάντζες και στεγανοποιήσεις, οι οποίες μπορούν να φθαρούν με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν διαρροή.
Αν η μυρωδιά είναι έντονη ή η στάθμη του λαδιού σας μειώνεται γρήγορα, επισκεφτείτε έναν μηχανικό για να ελέγξει και να εντοπίσει τη διαρροή.

Μην ξεχνάτε να ελέγχετε τακτικά το λάδι σας, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα, και να το συμπληρώνετε όταν χρειάζεται.
Φροντίστε απλά να μην το αγνοείτε ποτέ, γιατί αν η στάθμη του λαδιού σας πέσει πολύ, ο κινητήρας σας μπορεί να σφίξει και η αντικατάστασή του θα κοστίσει χιλιάδες ευρώ.

Γλυκερή μυρωδιά

Το σιρόπι σφενδάμου δεν μπαίνει συχνά στα αυτοκίνητα, οπότε αν μυρίσετε τη γλυκερή και αποπνικτική του μυρωδιά, είναι πιθανό να είναι σημάδι ενός σημαντικού προβλήματος στον κινητήρα.
Το ψυχεδικό υγρό έχει παρόμοια μυρωδιά με το νόστιμο σιρόπι, αλλά δεν προορίζεται για τις τηγανίτες σας.

Αντίθετα, είναι ζωτικής σημασίας να αποτρέψετε την υπερθέρμανση του κινητήρα σας, οπότε τυχόν διαρροή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Μούχλα ή μυρωδιά σαν μούχλα

Αυτό είναι αρκετά απλό: αν το αυτοκίνητό σας μυρίζει υγρασία, πιθανότατα είναι υγρό.
Οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από ένα μπλοκαρισμένο σημείο αποστράγγισης μέχρι ένα βουλωμένο φίλτρο αέρα, τα οποία μετατρέπουν τον κινητήρα σας στο τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.
Όχι μόνο η μυρωδιά είναι δυσάρεστη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες ή άσθμα στους επιβάτες.

Ευτυχώς, μπορείτε να αντικαταστήσετε το φίλτρο αέρα με λίγα ευρώ και, αν η μυρωδιά δεν εξαφανιστεί, ελέγξτε το αυτοκίνητο για τυχόν εστίες υγρασίας.

Έντονη μυρωδιά μετάλλου

Μια έντονη μυρωδιά μετάλλου  μπορεί να προκληθεί από διάφορα πράγματα, αλλά η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η φθορά, είτε στα φρένα είτε στον κινητήρα.
Φροντίστε να ελέγξετε το αυτοκίνητο από επαγγελματία πριν το μηχανικό πρόβλημα γίνει χειρότερο και η επισκευή του πιο ακριβή, και θα πρέπει να είναι μια σχετικά εύκολη επισκευή ή αντικατάσταση εξαρτήματος.
Και αν η προοπτική ενός μεγάλου λογαριασμού δεν είναι αρκετή για να σας παρακινήσει, η παράβλεψή του θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο βλάβης των φρένων σε υψηλή ταχύτητα.

Καμένη πλαστική μυρωδιά

Αυτή θα πρέπει να είναι μια σχετικά αναγνωρίσιμη μυρωδιά, καθώς η έντονη μυρωδιά καμένου πλαστικού είναι δύσκολο να την προσπεράσεις. Συνήθως, αυτό υποδηλώνει κάποια μορφή ηλεκτρικής βλάβης, η οποία μπορεί συχνά να καταστρέψει το αυτοκίνητο.
Οι ειδικοί επέστησαν την προσοχή: “Σταματήστε αμέσως και σβήστε τον κινητήρα εάν μυρίσετε καμένη πλαστική μυρωδιά, καθώς τα ηλεκτρικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.”

Δείτε επίσης

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

Θεαματικό test drive μίας μηχανής “monster” [Βίντεο]

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

F1: Πόσα λεφτά παίρνουν οι μηχανικοί και το πλήρωμα των pit stop;

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ50α

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες