Προβλήματα λειτουργίας της μίζας: 9 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά και τι να κάνετε για αυτό

Προβλήματα λειτουργίας της μίζας: 9 ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά και τι να κάνετε για αυτό

Συνήθως, η μίζα δίνει μερικά προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα σημαντικότερα είναι τα εξής:

  • Το αυτοκίνητο δυσκολεύεται ή αργεί να πάρει μπροστά
  • Το όχημα δεν ξεκινά
  • Το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά αλλά όχι πάντα
  • Τα φώτα της καμπίνας χαμηλώνουν κατά την εκκίνηση
  • Ακούγεται ένα τρίξιμο
  • Ακούγεται ένα γουργουρητό ή σφύριγμα, δεν παίρνει εμπρός
  • Η μίζα συνεχίζει να λειτουργεί μετά την εκκίνηση
  • Μυρίζει κάτι καμένο ή βλέπετε καπνό
  • Το σύστημα της μίζας καλύπτεται με λάδι

Ας τα δούμε ένα ένα αναλυτικότερα.

Το αυτοκίνητο δυσκολεύεται ή αργεί να πάρει μπροστά

Αυτό είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με τη μίζα. Τα εν λόγω συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν πρόβλημα στο μοτέρ της μίζας ή κάτι άλλο στο σύστημα. Απευθυνθείτε το ταχύτερο σε μηχανικό.

Το όχημα δεν ξεκινά

Πατάτε το μπουτόν εκκίνησης ή γυρίζετε το κλειδί και ο κινητήρας σας αρνείται να πάρει μπροστά. Μπορεί να ακούτε έναν θόρυβο ή ένα «κλικ» κάθε φορά που γυρίζετε το κλειδί ή μπορεί να μην ακούτε τίποτα. Εάν συμβαίνει αυτό, το πιθανότερο είναι να έχετε πρόβλημα με το βασικό τμήμα του συστήματος εκκίνησης του κινητήρα. Το πρόβλημά σας μπορεί να είναι στο ηλεκτρικό σύστημα, στην ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα ή στο ίδιο το μοτέρ της μίζας.

Το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά αλλά όχι πάντα

Το πρόβλημα με την μίζα που συμβαίνει μόνο σποραδικά δημιουργεί απογοήτευση. Αλλά και άγχος. Αυτό καθιστά επίσης πιο δύσκολη τη διόρθωσή του. Πίσω από το πρόβλημά σας μπορεί να κρύβεται μια βρώμικη ή χαλαρή καλωδίωση. Ένα ηλεκτρικό εξάρτημα, όπως ένα χαλασμένο ρελέ, μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα με αποτέλεσμα η μίζα να ανταποκρίνεται κάθε φορά κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ακόμα και αν αυτό συμβαίνει σπάνια, καλό είναι να επισκεφθείτε ένα συνεργείο. Στο τέλος θα επιδεινωθεί και μπορεί να βρεθείτε κάπου αποκλεισμένοι.

Τα φώτα της καμπίνας χαμηλώνουν κατά την εκκίνηση

Σε μία τέτοια περίπτωση, μια συνηθισμένη αιτία είναι ένα βραχυκύκλωμα κάπου στην εσωτερική καλωδίωση. Όταν συμβαίνει αυτό το βραχυκύκλωμα, το μοτέρ της μίζας σας προσπαθεί να αντλήσει επιπλέον ισχύ. Με τη σειρά του, αυτό τραβά ενέργεια από τα άλλα συστήματα, όπως τα φώτα σας. Παράλληλα, μπορεί να παρατηρήσετε έναν ήχο σαν κρότο. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι βλάβης του ρουλεμάν στο μοτέρ της μίζας, κάτι που πρέπει να προσέξετε.

Ακούγεται ένα τρίξιμο

Όταν ακούτε έναν ήχο τριξίματος τη στιγμή που γυρίζετε το κλειδί το πιο πιθανό είναι να υπάρχει μηχανικό πρόβλημα και όχι ηλεκτρικό. Τα γρανάζια που συνδέονται με το μοτέρ της μίζας σας είναι συνήθως οι ένοχοι. Αυτά τα γρανάζια μπορεί να μην εμπλέκονται όπως πρέπει ή να έχουν φθαρεί. Το μοτέρ της μίζας μπορεί να έχει χαλαρώσει από τις βάσεις ή να έχει κάποιο πρόβλημα εσωτερικά. Φροντίστε να επιλύετε άμεσα το πρόβλημα.

Ακούγεται ένα γουργουρητό ή σφύριγμα και δεν παίρνει εμπρός

Γνωστό και ως freewheeling. Το μοτέρ της μίζας δεν εμπλέκεται με τον σφόνδυλο του οχήματός σας και αυτός περιστρέφεται μόνος του. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα με τον μηχανισμό που απεμπλέκει και εμπλέκει τη μίζα.

Η μίζα συνεχίζει να λειτουργεί μετά την εκκίνηση

Όταν ο κινητήρας παίρνει μπροστά, απομακρύνετε το δάχτυλό σας από το μπουτόν εκκίνησης ή σταματήστε να γυρίζετε το κλειδί. Στην περίπτωση αυτή, το μοτέρ της μίζας θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί, αλλιώς θα ακούγεται σαν να προσπαθεί να εκκινήσει το αυτοκίνητό σας. Αυτό συνήθως υποδηλώνει σημαντικό πρόβλημα κάπου στο ηλεκτρικό κύκλωμα του συστήματος. Δράστε άμεσα για να αποφύγετε ανυπολόγιστες ζημιές.

Μυρίζει κάτι καμένο ή βλέπετε καπνό

Το σύστημα της μίζας σας αποτελείται από μηχανικά και ηλεκτρικά εξαρτήματα. Λόγω αυτού, τυχόν προβλήματα συνήθως αφορούν το ηλεκτρικό σύστημα σε συνδυασμό με τα μεταλλικά εξαρτήματα που έχουν υπερθερμανθεί. Τα εν λόγω εξαρτήματα έχουν συνήθως στρώματα γράσου πάνω τους. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να δείτε καπνό και να μυρίσετε το ηλεκτρικό σύστημα ή το λάδι που καίγεται.

Το σύστημα της μίζας καλύπτεται με λάδι

Μπορείτε να εντοπίσετε το σύστημα της μίζας κοντά στο κάτω μέρος του κινητήρα σας. Αυτό το σημείο του αυτοκινήτου είναι πολύ ζεστό και είναι ενίοτε διαρρέει λάδι κινητήρα στο σύστημα της μίζας. Εάν αυτό συνεχίσει να συμβαίνει, η διάρκεια ζωής της μίζας μειώνεται δραστικά.


About the author


Δείτε επίσης

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Πόσο εύκολα μπορούν να σας κλέψουν το αυτοκίνητο;

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Κουίζ: Είσαι “καθηγητής” στην F1; Ελάχιστοι κάνουν το 3/3

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Πρόστιμο για οδηγό που οι διαστάσεις του αυτοκινήτου του είναι μεγαλύτερες απο τις προβλεπόμενες

Μην αγνοείτε αυτό το σημείο του κινητήρα – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά

Μην αγνοείτε αυτό το σημείο του κινητήρα – Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά

Τί υποδομές χρειάζονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

Τί υποδομές χρειάζονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα;

F1: «Απολύστε τον αμέσως» – Η κριτική στον Lance Stroll μετά το GP της Κίνας

F1: «Απολύστε τον αμέσως» – Η κριτική στον Lance Stroll μετά το GP της Κίνας