Jaguar Land Rover: Φρένο στη διάθεση νέων ηλεκτρικών μοντέλων

Jaguar Land Rover: Φρένο στη διάθεση νέων ηλεκτρικών μοντέλων

Η Jaguar Land Rover επιβραδύνει την διάθεση αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία στα πλαίσια της προσαρμογής της μάρκας σε μια αγορά στην οποία η ζήτηση μειώνεται, στρέφοντας το ενδιαφέρον της στα plug-in υβριδικά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία επιμηκύνει τώρα τους χρόνους ανάπτυξης των ηλεκτρικών της οχημάτων και «εργάζεται σκληρά» για να φέρει περισσότερα plug-in υβριδικά στην αγορά, ορμώμενη από στην αυξημένη αποδοχή της τεχνολογίας PHEV από τους πελάτες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αντριάν Μαρντέλ.

Η JLR δήλωσε το 2021 ότι θα λανσάρει έξι αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα Land Rover μέχρι το 2026, αλλά τώρα μείωσε τον αριθμό σε τέσσερα. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα Jaguar μέχρι τότε.

Η JLR άνοιξε τη λίστα αναμονής για το Range Rover Electric, ένα SUV το οποίο θα γίνει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Land Rover όταν κυκλοφορήσει αργότερα φέτος. Θα ακολουθήσει το ηλεκτρικό Range Rover Sport, δήλωσε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της για το 2023.

Και τα δύο EV θα μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα που προορίζεται για μεγάλα SUV, γνωστή με την ονομασία MLA, με τις εκδόσεις των δύο μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Τα επόμενα δύο αμιγώς ηλεκτρικά Land Rover θα είναι μικρότερα μοντέλα και θα βασιστούν στην επερχόμενη ηλεκτρική πλατφόρμα EMA της JLR. Αυτή θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα που προορίζεται για οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και χρησιμοποιείται από τα Range Rover Evoque και Discovery Sport.

Η JLR δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποια μοντέλα θα είναι αυτά, αλλά μεταξύ των υποψηφίων είναι οι ηλεκτρικοί αντικαταστάτες των Range Rover Evoque και Range Rover Velar. Μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του Defender ενδέχεται να ακολουθήσει μετά από αυτά τα οχήματα. Η JLR δήλωσε πέρσι ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει το ηλεκτρικό Defender στο εργοστάσιό της στη Σλοβακία. Δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέγοντας μόνο ότι θα είναι πριν από το 2030.

Επανεκκίνηση της Jaguar

Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει την «επανεκκίνηση» της Jaguar το 2025 με ένα νέο, τετράθυρο και αμιγώς ηλεκτρικό GT μοντέλο που θα κοστίζει πάνω από 117.000 ευρώ και θα βασίζεται σε μια ανεξάρτητη εκδοχή της πλατφόρμας Jaguar Electrified Architecture (JEA). Στο πρόγραμμα είναι και μια δεύτερη, αμιγώς ηλεκτρική Jaguar.

Ο Μαρντέλ ανέφερε ότι τα πιο mainstream αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν της πλατφόρμα EMA θα παρουσιαστούν 12 μήνες μετά τα δύο ηλεκτρικά Range Rover, ενώ θα ακολουθήσουν τα μοντέλα της Jaguar. Πρόσθεσε επίσης ότι η JLR θα ήταν διατεθειμένη να καθυστερήσει το λανσάρισμα του Range Rover Electric για να διασφαλίσει ότι το EV θα είναι τέλειο.

Η JLR έχει δηλώσει ότι 16.000 άτομα έχουν εγγραφεί στη λίστα αναμονής για το νέο Range Rover Electric, χωρίς μάλιστα η εταιρεία να έχει αποκαλύψει τις τιμές του.

«Απρόσμενη» ζήτηση για τα plug-in υβριδικά

Η JLR αντιμετώπισε την πτώση της ζήτησης για πετρελαιοκίνητα οχήματα κάνοντας στροφή στα plug-in υβριδικά, τα οποία προσφέρει τώρα σε όλη τη γκάμα της Land Rover, καθώς και με τις Jaguar F-Pace και E-Pace.

Σε όλη την Ευρώπη, η JLR αύξησε πέρσι τις πωλήσεις των plug-in υβριδικών οχημάτων της περισσότερο από κάθε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dataforce, οι τελευταίες αυξήθηκαν κατά 68% φτάνοντας τις 45.224 μονάδες το 2023.
«Η αποδοχή των PHEV ήταν μεγάλη έκπληξη» δήλωσε ο Μαρντέλ. «Στο μεσοδιάστημα εργαζόμαστε σκληρά για να διαθέσουμε περισσότερα PHEV στην αγορά».

Οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών της JLR είχαν περιοριστεί τους τελευταίους μήνες εξ αιτίας προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, η JLR έχει δηλώσει ότι το 60% όλων των πωλήσεών της θα είναι μοντέλα BEV μέχρι το 2030, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 100% μέχρι το 2036.

Πηγή: AUTOMOTIVE NEWS


About the author


Δείτε επίσης

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Ευρώπη: Τα ηλεκτρονικά καύσιμα αλλάζουν τα δεδομένα

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Κουίζ: Ξέρεις τα μυστικά των 4 τροχών; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Δίπλωμα αυτοκινήτου: 5 συμβουλές για να περάσετε με την πρώτη τις εξετάσεις

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Ποια αυτοκίνητα είναι κατηγορίας Εuro 6; Πού ανήκει το δικό σας

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Celestial Phantom: Η πιο σπάνια Rolls-Royce του κόσμου

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ

Δες σε ποιον ανήκει η πινακίδα αυτοκινήτου – Όλες οι πληροφορίες με ένα κλικ