MINI Cooper: Μικρό, τολμηρό και… βενζινοκίνητο

MINI Cooper: Μικρό, τολμηρό και… βενζινοκίνητο

Τώρα που η ηλεκτροκίνηση δέχεται το ένα σοβαρό πλήγμα μετά το άλλο, λόγω της λανθασμένης πολιτικής των αυτοκινητοβιομηχανιών και των κυβερνήσεων, η MINI λανσάρει τις βενζινοκίνητες εκδόσεις της νέας γενιάς του θρυλικού αυτοκινήτου.

Δίπλα στην αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή που δυστυχώς, για αρκετό χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει καθοδική πορεία – όπως και όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα – καθώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των υποψήφιων αγοραστών στα μοντέλα μηδενικών ρύπων, εξαιτίας των προβλημάτων που ταλανίζουν όλα τα EV, τοποθετήθηκαν οι προτάσεις με βενζινοκινητήρα.

Να είναι καλά τα πρατήρια βενζίνης και πάμε όπου θέλουμε χωρίς το άγχος της φόρτισης…

Δυο επιλογές για την ισχύ

Η πέμπτη γενιά του Cooper, προσδιορίζει τα επίπεδα απόδοσης των βενζινοκινητήρων της με το γράμμα C για το Cooper και με το γράμμα S για το μοντέλο υψηλότερων επιδόσεων. Η γκάμα κινητήρων του νέου τρίθυρου μοντέλου συμπληρώνεται από δύο αποδοτικούς βενζινοκινητήρες με τρεις ή τέσσερις κυλίνδρους.

Το εσωτερικό εστιάζει στα κλασικά χαρακτηριστικά της μάρκας, τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Τεχνολογικές καινοτομίες όπως το Operating System 9, τα νέα Experience Modes και το ευρύ φάσμα ψηφιακών λειτουργιών δημιουργούν μια νεα εμπειρία για τον χρήστη.

Με ισχύ 204 ίππους, ο τετρακύλινδρος κινητήρας του Cooper S (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 6,7 – 6,1 λιτρα/100 χλμ., συνδυασμένες εκπομπές CO2: 150 – 138 γραμ./χλμ. κατά το πρότυπο WLTP) εξασφαλίζει επιτάχυνση από τα 0 στα 100 χλμ./ωρα σε 6,6΄΄, αποδίδοντας μέγιστη ροπή 300 Nm.

Ο τρικύλινδρος κινητήρας των 156 ίππων του Cooper C (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 6,5 – 5,9 λιτρα/100χλμ., συνδυασμένες εκπομπές CO2: 146 – 133 γραμ./χλμ. κατά το πρότυπο WLTP) αποδίδει ροπή 230 Nm και επιταχύνει το όχημα από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 7,7΄΄.

Υψηλής ακρίβειας σύστημα διεύθυνσης

Το Cooper είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανάρτησης και απόσβεσης κραδασμών σχεδιασμένο για ευέλικτο χειρισμό. Το υψηλής ακρίβειας σύστημα διεύθυνσης σε συνδυασμό με τα ισχυρά φρένα εξασφαλίζει ανώτερα επίπεδα οδηγικής απόλαυσης, ασφάλειας και άνεσης, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Οι κοντοί πρόβολοι και το μικρό μήκος του καπό δημιουργούν αντίθεση με το μακρύ μεταξόνιο, προσδίδοντας στο αυτοκίνητο τις τυπικές αναλογίες που κάνουν ξεχωριστά τα μοντέλα της μάρκας.

Ο μικρότερος αισθητήρας ραντάρ

Στο εμπρός μέρος, η νέα οκταγωνική μάσκα με τα φιλιγκράν περιγράμματα διαμορφώνει ένα ακόμα πιο χαρακτηριστικό πρόσωπο. Ο μικρότερος μέχρι σήμερα αισθητήρας ραντάρ του BMW Group είναι τοποθετημένος στην οριζόντια μπάρα μεταξύ των αεραγωγών. Συνολικά 12 αισθητήρες υπερήχων υποστηρίζουν τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και αυξάνουν την οδηγική ασφάλεια.

Φώτα ημέρας LED

Τα οριζόντια φώτα ημέρας LED υπογραμμίζουν τη νέα εμφάνιση στην στάνταρ έκδοση. Η εντυπωσιακή εμφάνιση ενισχύεται περαιτέρω από τρεις επιλέξιμες φωτεινές υπογραφές για τα φώτα ημέρας των προβολέων LED και τα επανασχεδιασμένα πίσω φώτα matrix.

Και οι τρεις επιλέξιμες φωτεινές υπογραφές ξεκινούν και ολοκληρώνονται με ένα ειδικά ενορχηστρωμένο animation καλωσορίσματος ή αποχαιρετισμού.

Καθαρές γραμμές

Η σοφιστικέ, μινιμαλιστική εσωτερική σχεδίαση του Cooper είναι εμπνευσμένη από το κλασικό Mini. Το νέο τιμόνι, η στρογγυλή οθόνη OLED, η γνώριμη μπάρα με τους διακόπτες δύο θέσεων και το ταμπλό με τη δίχρωμη υφασμάτινη επένδυση, δημιουργούν μια αίσθηση ευρυχωρίας στο cockpit.

Οι καθαρές γραμμές είναι το σήμα κατατεθέν του μοντέρνου εσωτερικού που υπόσχεται γενναιόδωρους χώρους. Η πανοραμική γυάλινη οροφή συνεισφέρει σε μία φωτεινή και φιλική ατμόσφαιρα. Αναδιπλώνοντας το πίσω κάθισμα σε αναλογία 60:40, ο χώρος αποσκευών μπορεί να αυξηθεί ευέλικτα από τα 210 λίτρα σε έως και 800 λίτρα.

Άμεση προσβασιμότητα

Οι σημαντικότερες λειτουργίες οδήγησης, όπως το χειρόφρενο, ο επιλογέας ταχυτήτων, το μπουτόν start/stop και οι διακόπτες εναλλαγής των Experience Modes και ρύθμισης της έντασης του ήχου, είναι άμεσα προσβάσιμες μέσω της χαρακτηριστικής μπάρας.

Η θέση του επιλογέα ταχυτήτων στην κεντρική κονσόλα απελευθερώνει χώρο για τη νέα επιφάνεια ασύρματης φόρτισης 2.0. Τα smartphones μπορούν να τοποθετούνται εδώ και να φορτίζονται ασύρματα.

Κορυφαίας ποιότητας γυάλινο άκρο

Στο cockpit, το Interaction Unit έχει μετακινηθεί πιο κοντά στον οδηγό. Η διάμετρος της λεπτής οθόνης OLED που εξασφαλίζει υψηλή ανάλυση και διαθέτει ένα κορυφαίας ποιότητας γυάλινο άκρο είναι 240 χιλ. Η λογική με την οποία λειτουργεί είναι παρόμοια με εκείνη ενός smartphone και μπορεί να ελέγχεται διαισθητικά μέσω αφής.

Οι σχετικές με το όχημα πληροφορίες, όπως η ταχύτητα και η κατανάλωση καυσίμου, εμφανίζονται στο επάνω μέρος της οθόνης. Στο κύριο μενού, οι λειτουργίες είναι τοποθετημένες οριζόντια ως widgets και μπορούν να επιλεγούν κάνοντας swipe και πατώντας το σχετικό εικονίδιο. Στο κάτω τμήμα της οθόνης OLED, τα στοιχεία του μενού «Πλοήγηση», «Μέσα ενημέρωσης», «Τηλέφωνο» και «Κλιματισμός» μπορούν να επιλέγονται απευθείας ανά πάσα στιγμή.

Φωτιζόμενα γραφικά

Ως μέρος των προαιρετικών Experience Modes, δύο μονάδες προβολέων εκπέμπουν διάφορα φωτιζόμενα γραφικά στο ταμπλό. Η εμφάνιση του cockpit του Cooper διαφοροποιείται προσφέροντας νέες δυνατότητες εξατομίκευσης, χάρη στην αλληλεπίδραση του οπτικού σχεδιασμού, του φωτισμού περιβάλλοντος και της σχεδίασης ήχου.

Κάθε Experience Mode έχει το δικό του δυναμικό υπόβαθρο και μπορεί να επιλεγεί σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού. Στο personal mode, μια προσωπική φωτογραφία μπορεί να οριστεί ως φόντο της οθόνης μέσω του app. Τα κυρίαρχα χρώματα της φωτογραφίας επεκτείνονται στη συνέχεια στις υφασμάτινες επιφάνειες του ταμπλό και των θυρών ως φωτιζόμενα γραφικά.

Πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης

Το νέο MINI Cooper προσφέρει πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης για ασφαλή και άνετη οδηγική απόλαυση. Η στάνταρ λειτουργία Safe Exit παρακολουθεί την περιοχή γύρω από το σταθμευμένο όχημα και προειδοποιεί τους άλλους χρήστες του δρόμου που πλησιάζουν πριν ανοίξει η πόρτα. Η λειτουργία όχι μόνο καθυστερεί το ξεκλείδωμα των θυρών, αλλά χρησιμοποιεί επίσης φωτεινά σήματα έξω από το όχημα για να προειδοποιήσει για πιθανή σύγκρουση.

Κατά την οδήγηση, το πακέτο Navigation παρέχει προαιρετικά υποστήριξη με τρισδιάστατη απεικόνιση και Augmented View, εμφανίζει την τρέχουσα κατάσταση της κυκλοφορίας, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές στάθμευσης, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών ψηφιακής πληρωμής, και πολλά άλλα.

Οι λειτουργίες υποβοήθησης που βασίζονται σε κάμερες και ραντάρ αυξάνουν την ασφάλεια, επεμβαίνοντας στο τιμόνι και διατηρώντας το όχημα στη λωρίδα κυκλοφορίας ως μέρος του ολοκληρωμένου πακέτου Driving Assistant Plus. Ο αυτόματος έλεγχος ταχύτητας και απόστασης κάνει την οδήγηση στην πόλη ακόμα πιο άνετη.

Με τη μορφή ενός avatar

Απλά πείτε “Hey MINIγια να ενεργοποιήσετε τον Έξυπνο Προσωπικό Βοηθό MINI (MINI Intelligent Personal Assistant – IPA) στην οθόνη OLED. Στη συνέχεια, εμφανίζεται μια τρισδιάστατη απεικόνιση με τη μορφή ενός avatar “αυτοκινήτου” ή του ψηφιακού συντρόφου MINI “Spike“.

Αλληλεπιδρώντας με το MINI IPA, ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωνή του για να ελέγξει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όπως πλοήγηση, τηλεφωνία, ψυχαγωγία και άλλα χαρακτηριστικά του οχήματος.

Η καινοτόμος λειτουργία Digital Key Plus μετατρέπει το smartphone σε κλειδί του αυτοκινήτου μέσω του MINI App.

Το animation καλωσορίσματος των εμπρός και πίσω φώτων ξεκινά μόλις ο οδηγός απέχει από το όχημα λιγότερο από τρία μέτρα – οι πόρτες ξεκλειδώνουν όταν ο οδηγός βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου. Αυτή η εμπειρία μπορεί να μεταφερθεί ψηφιακά σε διαφορετικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών τους ρυθμίσεων στο όχημα.


About the author


Δείτε επίσης

Ο σωστός τρόπος χρήσης του κλιματισμού το καλοκαίρι – Εξοικονομεί καύσιμο

Ο σωστός τρόπος χρήσης του κλιματισμού το καλοκαίρι – Εξοικονομεί καύσιμο

Γιατί η Hyundai επενδύει σε ηλεκτρικά οχήματα

Γιατί η Hyundai επενδύει σε ηλεκτρικά οχήματα

F1: Ο Kravitz ανακαλύπτει τι μπορεί να οδηγήσει τον Verstappen να φύγει από την RedBull

F1: Ο Kravitz ανακαλύπτει τι μπορεί να οδηγήσει τον Verstappen να φύγει από την RedBull

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ70

Γνωρίζετε τι σημαίνει η ρυθμιστική πινακίδα Ρ70

Προσκέφαλο αυτοκινήτου: Ποια είναι η κρυφή του λειτουργία

Προσκέφαλο αυτοκινήτου: Ποια είναι η κρυφή του λειτουργία

Κουίζ: Έχεις πάθος με τους 4 τροχούς; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το

Κουίζ: Έχεις πάθος με τους 4 τροχούς; Κάνε το 3/3 και απέδειξε το